Beröring på utsidan som når insidan.
 Beröring som lindrar, beröring som tröstar.
 Beröring som förebygger och bygger upp.

Vad är det?

Beröringsmassage (också kallat Taktil Stimulering) är en mjuk massage. Det är lugn, systematisk beröring av huden med fasta strykningar och lättare tryck i en trygg och avslappnande miljö. Du är hela tiden inbäddad och bara den del som masseras är bar. Beröring aktiverar Din kropps eget lugn och ro-system, ökar välbefinnandet och bidrar till en bättre sinnesbalans. Vid stress, spänningar, sömnproblem, smärta och sorg kan beröring förmedla vila och kraft, omsorg, bekräftelse och uppmuntran. Det är lika värdefullt med beröringsmassage när man mår bra och allt fungerar. Då förebygger och stärker den.
För en stund får Du släppa alla måste..., borde..., vill... och bara vila, vara och ta emot.

Kroppens två system: stress och antistress

I vår kropp finns två system. De styrs av hormoner och signalsubstanser.
Det ena, kamp eller flykt-systemet, ser till att något blir gjort för oss, gör så att vi kan hantera de utmaningar och den stress vi möter i livet. Vi mobiliserar och använder energi. Hjärt- och kärlsystemet går för högtryck. Vi spänner oss.
Vår kropp har en fantastisk kapacitet för arbete och ansträngning. Men inte hur stor som helst! 
Det måste också till avslappning och återhämtning. Det får vi genom lugn och ro- systemet. Då minskar hjärt- och kärlverksamheten och matsmältningen och näringsupptaget ökar. Det systemet aktiveras oftast genom att kroppen är stilla.

I denna synbara stillhet pågår en enorm aktivitet, men den är inte inriktad på rörelse eller yttre prestation. Lugn och ro-systemet hjälper i stället kroppen att läka och växa. Det omvandlar näring till energi, som lagras för att användas vid ett senare tillfälle. Men kropp och själ hänger samman så att inte bara kroppen utan också själen blir lugn. Tänkandet förändras i detta tillstånd och vi får tillgång till våra inre resurser och vår kreativitet. Förmågan att lösa problem och att lära sig saker ökar när man inte är stressad.

Både kamp och flykt-mekanismen och lugn och ro-systemet är lika viktiga. För varje situation och individ finns ett optimalt sätt att reagera. Dock är det idag väl känt att långvarig stress kan ge negativa effekter i form av olika stressrelaterade sjukdomar. För att vi ska må bra i längden, behöver kamp och flykt-reaktionen och lugn och ro-reaktionen därför vara i balans med varandra.

Prof. Kerstin Uvnäs Moberg i boken Lugn och beröring

Det är inte så enkelt att behålla den goda balansen. Verklighetens stress och krav, sjukdom, oro och sorg är exempel på sådant som gör att inte lugn och ro-systemet får möjlighet att ge kroppen vila och ny kraft. Och så blir det lätt en ond cirkel där vi blir mer och mer spända, både fysiskt och psykiskt. Det sliter på välbefinnande och livskvalitet. Då behöver vi hjälp att aktivera våra egna resurser till avslappning och återhämtning. Det är just vad beröringsmassagen gör.

Effekter av beröring?

Både forskning och erfarenheter har visat att beröring bl.a. bidrar till:

 • lugn och ro
 • smärtlindring
 • en förbättrad mag- och tarmfunktion
 • bättre sömnkvalitet
 • ökad möjlighet till kommunikation och koncentration
 • bättre kroppsuppfattning
 • stärkt immunförsvar
 • ökad livskvalitet

Hur går det till?

Rummet är varmt och ombonat, med mjuk musik och levande ljus. Du tar av dig kläderna utom trosor (eller bara tröja/skjorta om det är ryggmassage) - också klocka och smycken. Försök att också släppa tankar och bekymmer för en stund. Du får lägga Dig på magen på en varm massagebänk och blir omstoppad med flanell-lakan och täcke. Sedan masserar jag en kroppsdel i taget och jag använder varm, kravodlad, kallpressad rapsolja. För ryggmassage kan Du välja att sitta på en massagestol.
Helkroppsmassage, 45 eller 60 minuter: Jag börjar att massera baksidan av benen, rygg och axlar, nacke och bakhuvud. Därefter vänder Du Dig och massagen fortsätter med ansikte och öron, armar och händer, mage och slutligen framsidan av benen och fötterna.
Halvkroppsmassage, 30 minuter: Det kan vara rygg, axlar, nacke, huvud, ansikte och öron - men även andra kombinationer.
Efter det stoppar jag om Dig och så får Du vila en liten stund. Sedan 'väcker' jag Dig. Börja röra fingrar och tår. Sträck på Dig och ta djupa andetag.
När Du satt Dig upp får Du ett glas vatten. Kläd på Dig i lugn och ro.
Ta en kopp kaffe eller te och låt avslappningen 'landa'.

OBS: Kom ihåg att det är Du som väljer hur Du vill ha det! 
Det är viktigt att Du låter mig veta om det är något under behandlingen som jag ska ändra på. Tala också om ifall du vet om att du är speciellt känslig någonstans, t.ex. magen eller fötterna.
Två saker är speciellt individuella: 
 - hur fast eller lätt Du vill att jag ska stryka
 - musiken, både volymen och om Du har speciell favoritmusik  

Jag ser det som ett förtroende att få ge beröringsmassage och vill möta Dig med största respekt och känslighet.

Bra att veta:

 • Försök att ta till vara på varje behandlingstillfälle genom att ta det lugnt efteråt.
 • Det är bra att dricka lite extra efter massagen.
 • Man kan känna sig lite lätt frusen efteråt, eller få lätt huvudvärk när kroppen börjar slappna av.
 • Om Du är förkyld eller har en virussjukdom i kroppen är det inte lämpligt med beröringsmassage. Det passar inte heller så bra direkt efter en rejäl måltid.
 • Om Du har diabetes är det bra att äta något innan massagen.
 • Beröringsmassage är utmärkt under graviditeten och efter förlossningen. Kontakta mig så får Du veta mer.
 • Jag har tystnadsplikt.

Vad kostar det?

Helkroppsmassage: 60 minuter 400 (350)
Helkroppsmassage: 45 minuter 350 (300)
Halvkroppsmassage: 30 minuter
250 (200)
Ansiktsbehandling + massage (armar, händer, ansikte)
300 (250)
Behandlingspaket: 10 gånger - 10%

Priserna inom parentes är för pensionärer och studeranden.

Presentkort

Jag säljer handskrivna presentkort för valfri massage. Andra anledningar än födelsedagar kan vara:
 • Mors Dag
 • Krya på Dig
 • Tack för hjälpen
 • Mitt/vårt varma deltagande
 • Glad för Dig
 • Lycka till

Behandlingspaket

Om Du haft problem en längre tid behövs upprepade behandlingar. En modell är ha fem behandlingar tätt för att sedan glesa ut. Men vi kan också skräddarsy efter Dina önskemål. Vi börjar alltid med att prata igenom hur det varit, kolla blodtryck m.m. Jag dokumenterar lite under hela tiden. Efteråt utvärderar vi.

Grupp-paket för syjunta, födelsedagsfirande, möhippa, etc.

Jag kan ta emot smågrupper, antingen på Hyllängen eller i Augustas stuga i Kolvarp. Programmet kan vara  valfri massage, fika, lite info om beröring, hud och oljor. 

Under väntetid kan ni välja att göra ansiktsmask, hand-/fotbad,eller kanske bara sticka, lösa korsord eller prata. I Augustas stuga finns också bastu och öppen spis.
Jag kan komma till er om det passar bättre.

Kontakta mig för mer information.

Om oljor...

Det är viktigt vad vi smörjer oss med, eftersom huden absorberar det. Jag har valt en olja som är lika bra att äta som att smörja sig med! Den kommer från ett familjeföretag i Tidaholm och är kravodlad och kallpressad. Du kan också köpa med Dig hem om du vill, naturell eller med någon eterisk olja. Den är jättebra att smörja sig med efter duschen.

Den kallpressade rapsoljan från lokalt odlad raps.

Extra mild rapsolja är en KRAV godkänd kallpressad rapsolja, där den karaktäristiska nötsmaken har, utan kemiska medel eller upphettning, filtrerats bort. Kvar är en KRAV godkänd kallpressad MILD rapsolja, nästan helt utan smak. Detta ökar användningsområdet.

Förr var man hänvisad till de raffinerade oljorna, med allt vad det innebär, om man vill ha en smak- och luktfri rapsolja. Men nu kan Stockuts erbjuda en kallpressad rapsolja, naturlig filtrerad, med Omega- 3, antioxidanter, E-vitamin, alfa-, beta och gammatokoferoler. Betakaroten ger den gyllene färgen. Allt detta helt utan tillsatser. Tillsammans ger detta en extra mild och god olja.

Fröet kallpressas först helt utan förvärmning. Den ger ca. 30% olja. Resten blir rapsfrökaka, vilket är ett utmärkt djurfoder. Oljan som först är grumlig, renar sig själv genom att stå i en rostfri tank under några veckor. Då sjunker alla frörester till botten och man kan pumpa fram en gyllengul, klar olja, färdig att använda.

Från www.stockuts.se

Rapsoljan kombineras med lite eterisk olja. Lavendel är harmoniserande, rosenträ avslappnande, bergamott och geranium uppfriskande, eucalyptus stimulerande.

Till ansiktet använder jag en specialolja:

tistel-, aprikoskärn- och avocadoolja med tillsats av morotsextrakt, karotin och E-vitamin. Den ger huden fin färg, lyster och näring. Jag tillsätter också lite gurkörtsolja (mjukgörande och skyddande, därtill näringsrik, ökar cellernas syreupptagning, mjukar upp självsprickor, eksem och psoriasis.)

Musikmeny:

 • Bara musik:
  • 'Öppna sinnen', 'MusiCure' – stilla, dröjande musik m lite naturljud
  • 'A walk in the deep woods' – stilla musikljud, fågelsång, vatten
  • Gitarrmusik – Enchanted Moments/U. Wakenius
  • Panflöjt och tvärflöjt
  • Mjuk jazz/A. Domnérus, L.L. Andersson
  • Filmmusik
  • Klassisk musik/Grieg, Vivaldi, Chopin
  • Gregoriansk 'munk' musik
  • Andlig musik – 'En stilla plats', piano/L. Jernestrand
  • Andlig musik - vågsvall, panflöjt m.m.
 • Musik och 'stilla' sång:
  • Lina Sandell / Carola
  • Egen blandning - andliga sånger, svenska
   Egen blandning - engelska sånger

Friskvård för företag

Utmaningen för alla i vår tid är hur man hanterar alla krav och förväntningar, både i arbetslivet och privat. Fördelarna med friska och stresståliga medarbetare behöver inte räknas upp.

Beröringsmassage är ett av många bra friskvårdsalternativ och det vill jag erbjuda Ert företag. Den mjuka, omslutande massagen är mycket avslappnande, bekräftande och välgörande. Beröringen frigör oxytocin (kroppens eget lugn-och-ro-hormon) och stimulerar hjärna och nervystem.
I förebyggande syfte stärker beröringsmassage kroppens egna resurser och bidrar till bättre vila och återhämtning.
Har det redan blivit förslitningar är massagen viktigt ur rehabiliteringssynpunkt. Beröringsmassage reducerar smärta, spänningar och sömnproblem.

Genom riksdagsbeslut 1 januari, 2004 ingår också massage som en del i friskvårdsarbetet. Det är avdragsgillt för arbetsgivaren och fritt från förmånsbeskattning för arbetstagaren.
Se vidare på Skatteverkets hemsida.

Det finns olika möjligheter:
Jag har mottagning hemma på Hyllängen. Jag kan också komma till Er arbetsplats om det passar bättre. Jag har bärbar massagebänk och massagestol.
En helkroppsbehandling tar 45 eller 60 min. Ni kan även välja valfri massage, till exempel rygg, axlar och nacke (30 minuter).
Jag bjuder på en prova-på behandling, så får Ni veta vad det handlar om.

Jag har f-skattsedel.